Be Stylish

стил в облеклото,обзавеждането и начина на живот
 
ИндексИндекс  КалендарКалендар  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share | 
 

 Подпомагане на лечението на TKTL-1 положителни тумори

Go down 
АвторСъобщение
lps
Новак
Новак


Male
Брой мнения : 4
Age : 36
Населено място : neotrazim
Registration date : 11.07.2007

ПисанеЗаглавие: Подпомагане на лечението на TKTL-1 положителни тумори   Сря Юли 11, 2007 1:27 pm

Понастоящем се счита, че ракът е заболяване, причинено от мутации в гени, контролиращи растежа и смъртта на клетките. Погрешното функциониране на тези гени е причина за неконтролирания растеж на раковите клетки.
Особено агресивните типове тумори се характеризират с инвазивен растеж и образуване на метастази.
Още през 1924 г. Нобеловият лауреат Проф. Д-р Ото Хайнрих Варбург установява, че тези клетки не се снабдяват с енергия по нормалния начин, т.е. чрез „изгаряне на глюкоза”, дори когато е налице достатъчно количество кислород. Той обяснява този феномен с факта, че митохондриите са дезактивирани. Той обаче не успява да обясни защо туморните клетки прекъсват изгарянето на глюкоза.
Наблюденията на Варбург могат да бъдат обяснени единствено след откритията на д-р Йоханес Кой, който открива ензима TKTL1 и глюкозния метаболизъм, свързан с него. Той показва, че туморните клетки печелят селективно предимство чрез прекъсване на горенето на глюкоза и получават енергия чрез ферментация и (активиране на метаболитния път на TKTL1).
Тези метаболитни промени осигуряват предимства на агресивните туморни клетки:
- Млечната и въглеродната киселини, получени при ферментацията водят до разрушаване на околните тъкани (деградация на матрицата). Това позволява на туморните клетки да проникват в тъканите и да образуват метастази (Gatenby and Gawlinski, 2003).
- Дезактивацията на митохондриите в туморните клетки води до повишена резистентност към много химиотерапии.
- Зависимостта на туморните клетки от кислорода спада драстично. Те могат да преживеят неадекватно снабдяване с кислород (хипоксия).
- Туморните клетки в хипоксичните области стават по-устойчиви на лъчетерапия.
Но тези метаболитни промени имат и недостатъци:
Туморните клетки зависят от глюкозата, тъй като единствено тя може да се използва при ферментацията. Фруктозата например, може много трудно да се използва за снабдяване с енергия.
В същото време изгарянето на мазнини в тези клетки е прекъснато (инхибиране на  оксидацията).
Сравнена с клетка, изгаряща глюкоза, туморната клетка, разчитаща на ферментация се нуждае от 20-30 пъти по голямо количество глюкоза поради ниската енергийна ефективност на ферментацията.

Метаболитните промени в такива туморни клетки вече се използват в диагностичната практика:
Този феномен се използва при Positron emission tomography (PET), която визуализира туморите и метастазите чрез повишеното поглъщане на глюкоза. Ако радиоактивно маркирана глюкоза се инжектира в онкоболен, тя се акумулира много бързо и особено в агресивните тумори и метастазите.
Диагностично и терапевтично значение на откриването на ензима TKTL1 и асоциирания с него метаболизъм:
Въведена е класификация на раковите заболявания:
• Ракови клетки, които изгарят глюкозата (TKTL1-отрицателни)
• Ракови клетки, които използват ферментация на глюкозата (TKTL1-положителни)
В статия, публикувана в British Journal of Cancer 2006 (issue 95 (4): 578 – 585), Д-р Кой, в сътрудничество с уролога Лангбайн и лекари от Палермо и Фрайбург, демонстрира, че прогнозите за онкоболни са много по-лоши в случаите на TKTL1-положителни тумори.
Чрез откриване на TKTL1 в туморните клетки могат да се идентифицират пациентите, за които е подходящо инхибирането на глюкозния метаболизъм. В контекста на съвременните концепции за фармакодиагностичната терапия, TKTL1 глюкозният метаболизъм трябва да бъде установяван в тумори и след това блокиран чрез различни препарати.
За щастие е възможно да се използва слабото място на TKTL1 туморните клетки, за да се инхибира метаболизма.
В много случаи изгарянето на мазнини (ß оксидация) е прекъсната в TKTL1-положителните клетки. В резултат те разчитат напълно на снабдяване с глюкоза, което ги прави податливи на терапии, използващи намаляване на снабдяването с глюкоза.
На основата на тези открития, е разработена диетичната терапия с Tavarlin. Целта и е прекъсване на снабдяването с глюкоза и инхибиране на TKTL1.
В същото време терапията осигурява нужната енергия и необходимите витамини и микроелементи въпреки наложената субстратна лимитация чрез намаляване на консумацията на въглехидрати и захар за дълъг период от време.
Благодарение на разработването на хляб и тестени изделия, богати на протеини и предлагането на подсладители и други ценни компоненти, необходимата промяна в диетата може да се приложи без особени трудности за пациента.
Ето защо, диетичната терапия с Tavarlin представлява полезна възможност за онкоболните и може да бъде прилагана с паралелно с вече съществуващите терапии.
Трябва ли да бъдат преразгледани съвременните терапевтични схеми в светлината на откритията на Coy?
Ясно е, че ефектът от диетичната терапия трябва да бъде доказан чрез научни изследвания, каквито са стартирани в няколко клиники. Въпреки това наличните до момента данни оправдават преразглеждането на терапевтичните и диагностични практики.
Фактът, че прекъсването на изгарянето на глюкоза води до намаляване на ефективността на химиотерапията изисква преди прилагането и да се установи наличието на ензима TKTL1. В този случай паралелно с химиотерапията трябва да се проведе и диетична терапия.
Химиотерапията атакува „изгарящите” туморни клетки, но често няма ефект върху „ферментиращите” (Xu et al., 2005). В такъв случай химиотерапията дава на TKTL1-позитивните клетки селективно предимство. След терапията те се снабдяват по-добре с глюкоза и имат пространство за разрастване. По-този начин съотношението между TKTL1-положителните и TKTL1-отрицателните в процеса на терапията се изменя, ефектът от химиотерапията намалява. Туморът се превръща в инвазивен, развива метастази и шансовете за възстановяване намаляват.
Тези факти се потвърждават от изследването на Rais et al. 1999. То потвърждава важната роля на транскетолазите в туморния метаболизъм. Установено е че разпространението на туморите може да бъде подтиснато с транскетолазни инхибитори. Обратно, активацията на транскетолазите води до стимулиране на туморния растеж (Comin-AndiuX et al, 2001)
Естествено, нужни са допълнителни изследвания, които да потвърдят тези разсъждения. От друга страна още днес са налице достатъчно данни от практиката, които подкрепят теорията.

Ракова кахексия – Обяснява ли промененият метаболизъм на ТKTL1-позитивните кслетки раковата кахексия?
Много пациенти не умират от самия тумор, а по-често от загубата на тегло, съпътстващо раковото заболяване.
Съществуват две причини за това:
Терапията на рака често се асоциира със загуба на апетит, разстройства в функцията на черния дроб и повръщане.
Промяната на метаболитното състояние от друга страна може също да играе решаваща роля. TKTL1-положителните клетки поглъщат повече от 20 пъти по-големи количества глюкоза, отколкото здравите клетки, лишавайки ги по този начин от източник на енергия. Тъй като туморите произвеждат млечна киселина, организмът трябва да изразходва значителна енергия за трансформацията и в глюкоза. Това представлява силен стрес за организма на пациента. Туморните клетки използват глюкозата произведена в черния дроб, за да произвеждат нови количества млечна киселина, което затваря кръга. В резултат, твърде много енергия се поглъща от тумора и пациента умира от глад или от последствията на променения метаболизъм.
Точно тук е терапевтичното значение на терапията с Tavarlin – тя снабдява организма с енергия във форма, която не може да бъде използвана от TKTL1-положителните клетки. Тя се доставя на здравите клетки и предпазва от застрашителна загуба на тегло.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Подпомагане на лечението на TKTL-1 положителни тумори
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Be Stylish :: "Борба с природата" :: Здраве-
Идете на: